AnimalPak44-1000×1000

Animal Pak EU 44 pack

10014 Ft

Animal Pak A legösszetettebb multivitamin pak, magas intenzitású edzést végző sportolóknak

Várható kézbesitése 21, March 2018

Mennyiség:

SKU:0026. Gyártó: . Kategória: .

Termékleírás

Ha táplálkozásról és táplálékkiegészítésről van szó minden az Animal Pak-kal kezdődik! Ez a Te biztosításod!

“15 éve emelem a vasakat! Számtalan kiegészítőt próbáltam már, némely működött, mások nem. De a legjobb formula amivel valaha is találkoztam az az Animal Pak. Azóta használom, mióta megkezdetem az edzéseket és azóta alapja ez a fejlődésemnek. Fantasztikus és csodás fejlődést ígérő kiegészítők jönnek és mennek. De az alapok nem változnak! Az Animal Pak a táplálékkiegészítés királya!”
-M. Palmieri, Las Vegas

A világ 1-es számú megvásárolható edző pakja már tizenhét éve. 1984 óta több versenyző testépítő nőtt fel az ANIMAL PAK-on, mint bármilyen más testépítő kiegészítőn a történelem során. Miért? A válasz egyszerű. Az Animal Pak elvégzi a munkát. És hat! Először. Utoljára. Mindig.

Animal Pak - 44 packs

A természet minden leleményességével úgy alkotta meg az emberi testet, mint az utolsó, teljesítménnyel rendelkező gépet. A tény az, hogy az emberiség hajnala óta testünk nagyon csekély mértékben változott. Mikor izmaink táplálásáról van szó, szükségünk van még a diétánkból megszerzett tápanyagokra is. De mikor eljön izmaink növelésének az ideje, furcsa módon szükségünk van az esszenciális aminosavak, karbok, vitaminok, ásványi anyagok és esszenciális zsírsavak (EFA-k) megadózisára és helyes összetételére. Csak az ANIMAL PAK rendelkezik azzal, amire szükséged van. Te egy olyan ősállat fajta vagy, aki Animal (állati) intenzitással edz. Sokra van szükséged a fentiekből, és még valami kis extrára, melyet csak az ANIMAL PAK nyújt. Ezért is töltöttük fel az ANIMAL PAK-ot olyan teljesítmény optimalizálókkal, mint a PAK, IGF kolosztrum, nukleotidok, lipotropikus vegyületek, L-arginin, Protogén A, eleuthero és hasonlók. Minden csomagban több mint 55 kulcsfontosságú összetevő szédítő sorával bombáznak, mely összetevőket megfelelő mennyiségben, megfelelő időben szállítják, minden alkalommal. A minden egyes csomagban található 11 tabletta mindegyikét kimondottan úgy készítették, hogy szállítsa az árut. Az ANIMAL PAK bevétele megvéd a táplálkozásbeli hiányosságok következményeitől. Miért törődnél Te ezzel? Minél nagyobb az edzési intenzitásod, annál gyorsabban és jobban növekednek idővel ezek a hiányosságok. Ha ez történik veled, végső fokon fejlődésed stagnálni fog. Meg fogsz állni a növekedésben. Talán már el is érted ezt! Hogy tovább tetézd a bajt, más kiegészítőket veszel be, és ugyanazok a hiányosságok elkezdik haszontalanná tenni azokat a drága kiegészítőket is. A mai kiegészítők közül sok támaszkodik “aktiválása” érdekében a te testedben megtalálható enzimekre és más anyagokra. A táplálkozásbeli hiányosságok azt jelentik, hogy ezek a kulcsfontosságú aktiváló szerek talán egyáltalán nem működnek, így olyan kiegészítőkre vesztegetheted el összes, nehezen megkeresett pénzed, melyek nem fognak, vagy nem tudnak hatni.

Ha keményen és diétázol, és nem használsz Animal Pak-et hiányállapotok alakulnak ki. Ezek nem feltétlenül erezhető és nyilvánvaló tünetek, kezdetben csak apró kis lyukak. Hogy miért fontos ez? Mert ezek a kis lyukak az idő előrehaladtával egyre nagyobbak lesznek. A szervezeted nem lesz képes optimálisan működni és a fejlődésed megreked. Ezt akár egyetlen kritikus tápanyag hiánya is okozhatja, bénítva kritikus anyagcsere-utakat és gátolva a további növekedést.  A kapcsolódó kutatások szerint az olyan intenzív sporttevékenység, mint a testépítés vagy épp az erőemelés fokozza a szervezet tápanyagszükségletét.

Az egyes mikrotápanyagok hiánya nem csak általános egészségei állapotod, teljesítményed és növekedésed befolyásolja, de azt is, ahogy az egyéb kiegészítőid működnek. A különféle aktív hatóanyagok (akár pro-hormonok) működésbe lendülésük előtt, bizonyos enzimek által aktiválásra kell hogy kerüljenek. Amennyiben ezen enzimek nem vagy nem kellően aktívak, a bevitt hatóanyagok nem képesek feladatukat ellátni. Az Animal Pak a biztosíték, hogy ez ne történhessen meg!

Egy következő ok az Animal Pak használatára: a gyógyszerhasználat okozta vitamin és ásványianyag deficienciák. Még a legnépszerűbb gyógyszerek és OTC termékek is, mint az aszpirin, ibuprofen, antidepresszánsok, koleszterinszint csökkentők is rontják a folsav, vas, kálium és egyéb esszenciális elemek felszívódását illetve fokozzák azok ürítését.

Tekintsd az ANIMAL PAK-ot kiegészítő programod öntöttvas serpenyőjeként, vagyis tested védelmének élvonalbelijeként. Amennyiben súlyokkal edzel, feltétlenül az ANIMAL PAK-kal kell edzened. Emlékezz, míg a legtöbb kiegészítő jött és ment, addig kevés, igazán értékes termék viszont, tényleg kiállta az idő próbáját. Ha felkészültél a legjobbra, lépj be a komoly testépítő táplálkozástudomány legmegbízhatóbbjának, az ANIMAL PAK-nak a felhasználói közé.

ADAGOLÁS:

Fogyassz napi 1 tasak ANIMAL PAK-ot szezonon kívül, és napi 2 tasakot versenyidőszakban, és különösen intenzív edzések időszakában!

 

http://universalsportvoeding.nl/shop/images/3011ing.jpg

 

Háttérinformációk:

 

C-Vitamin Ismertetés

A C-vitamin (amihez mi magyarok a felfedezője, Szent-Györgyi Albert miatt, különösen kötődünk) elsősorban mint a megfázás és a nátha elleni természetes gyógyszer szerzett széleskörű ismertséget. A sportolóknak azonban az immunerősítő hatása mellett az újabban előtérbe került izületekre gyakorolt pozitív hatása miatt is fontos lehet ez a kiegészítő.

 

Miért használjuk

Az intenzív edzés egészséges, igaz? Öööö. Hát igen. De azért a stressz az stressz. Az edzés olyan megterhelést jelent a szervezetnek, amit ha fokozatosan is vezetjük be, megerősítve és felkészítve a szervezetet az elviselésére, még akkor sem árt az immunrendszerünket ellátni azokkal az anyagokkal (vitaminok, ásványi anyagok, fehérje, stb.), amikkel fel tud készülni ennek a megnövekedett terhelésnek az elviselésére.

Itt kerül a C-viatmin a képbe. Sportolók számára az RDA (orvosok) által ajánlott mennyiségeknél nagyobb adagokra is szükség van, főleg abban az esetben, ha a szedésével kapcsolatos semmilyen kockázati tényező nem áll fenn (itt a közhiedelemben elterjedt vesekőre gondolunk pl.). A C-vitamin kiegészítés nagyon fontos ahhoz, hogy a sportoló vagy az aktív életet élő rekreációként edző egyén immunrendszere tökéletesen működhessen.

További hatásai

Javítja az izmok regenerálódását
A C-vitamin kulcsszerepet játszik a többi antioxidáns mellett az izmokban edzések alatt keletkező mikrosérülések gyorsabb és hatékonyabb “gyógyulásában”, azaz az izomzat regenerálódásában. Edzések előtt 1000-2000mg C-vitamin az Onset Delayed Muscle Fatigue (az izomban napok múltán is érezhető fáradtság – izomláz) tünetének csökkentésében.
Növeli a stressz-toleranciát
Legyen fizikai vagy pszichikai a stressz előbb-utóbb kikezdi a szervezetünk egészséges, normális működését. Ez ellen a C-vitamin rendszeres szedése védelmet nyújt.
Fáradtságcsökkentő
A pajzsmirigy működésében betöltött szerepe miatt a C-vitamin képes a fáradtság érzését csökkenteni.
Segíti a szervezetet leküzdeni a fertőzéseket
A sérülések útján szerzett külső, vagy a mikroorganizmusok okozta belső fertőzések leküzdésében segíti a szervezetünket. Szinte az összes immun-sejt működését javítja.
Méregtelenítő hatású
A szervezetben felhalmozódnak a környezeti ártalmakból adódóan az ún. szabad gyökök. Ezek olyan agresszív molekulák, melyek a szervezet sejtjeit károsítják, oxidálják. Az antioxidánsok megkötik ezeket az agresszív molekulákat, és segítenek a szervezetből eltávolításukban – a méregtelenítésben.
További hatások
 • Erősíti a hajszálereket
 • Elengedhetetlen a kötőszövet (kollagén) fehérjéinek képződéséhez
 • Segít a vörösvértesteknek a hemoglobin bioszintézisében, és a vas felszívódásában
 • Véd a szívinfarktus ellen
 • Véd a látásrontó szürke hályog ellen

 

Hogyan használjuk

Mennyiség: A C-vitamin (hivatalosan) ajánlott napi adagja mindössze 60mg. Ez a mennyiség olyan kevés, hogy ekkora mennyiségben a C-vitamin jóformán még az emésztőrendszeren sem jut át 🙁 Sajnos a gyógyszer-lobbi olyan erős elnyomást gyakorol erre az egyszerű és olcsó, mégis mérhetetlenül hatékony anyagra, hogy azt elképzelni is nehéz. A C-vitamin számos naturopraktor orvosi kutatás szerint mindennapos használatban 1000-3000 mg-os napi adagban biztonságosan használható, és IGEN, csak ekkora adagban fejti ki a pozitív hatásait. Egyes betegségekben a terápiás adagja eléri az 5-10.000 mg-ot is (Chron betegség, Colitis, AIDS, rákos betegségek, stb.).

Ha napi 10 mg C-vitaminnál kevesebbet fogyaszt, az skorbutot okozhat, 50 mg-nál kisebb adag pedig növeli a szívbetegségek kockázatát, a szürke hályog kialakulásának gyakoriságát és az idő előtti halálozás veszélyét.

Az ajánlott napi C-vitamin mennyiség 40-60 mg, dohányosoknak 60-100 mg, de még a konzervatív szakemberek is elfogadják, hogy a mai szennyezett világban városi embereknél, erős stressznek kitéve az optimálisnak tekinthető C-vitamin bevitel: napi 200 mg.

Ennél nagyobb adagok különböző betegségek kezelésére szolgálnak, illetve olyan egyéneknek lehet rá szükségük, akiknek a szervezete NEM átlagos megterhelésnek van kitéve – pl. sportolók, testépítők.

Linus Pauling (a két nem megosztott Nobel díjas egyike), Szent-Györgyi Albert és Szilárd Leó (aki az atombomba kifejlesztésében is részt vett, majd saját rákos betegségén kísérletezett a C-vitaminnal) szerint is a C-vitaminnak a cukorhoz és a liszthez hasonlóan por formájában minden háztartásban alapélelmiszerként jelen kellene lennie, és “kanállal” kellene fogyasztanunk!

Dr. Michael Colgan, a világ egyik legelismertebb sportorvosa, könyveiben és publikációiban 12 gramm C-vitamin bevitelét is javasolja az élsportolók számára!!!

Sajnos minket, átlagembereket az egészségügyi vezetés azzal sújt, hogy ezt a kiváló és fontos hatóanyagot csak nyomokban használhassuk – mivel Magyarországon és az EU-ban is a tablettánkénti adagját nevetséges 60 mg-ban maximálták, ami még egereknek is KEVÉS!!!

Időzítés: A C-vitamin gyorsan felszívódik, és a felesleg gyorsan (kb. 2 óra leforgása alatt) kiürül a vizelettel, ezért érdemes a nap folyamán egyenletesen elosztani, a legjobb ha 3-4 óránként vesszük be.

Szinergikusan erősíti a hatását

 • Az E-vitamin és A C-vitamin szinergikusan együtt dolgoznak, és erősítik egymás antioxidáns hatását.
 • Az 1000 mg C-vitamin, 500 mg E-vitamin és 30 mg béta-karotin kombináció drámai módon megnöveli a szervezet legerősebb antioxidáns enzimjének, a szuperoxid-diszmutáz(SOD)-nak a szintjét, kiemelkedően magas védelmet nyújtva ezáltal a szervezetnek a különféle lebontó és károsító folyamatokkal szemben.
 • A bioflavonoidok (csipkebogyó) segítik a C-vitamin jobb hasznosulását. Ez az oka annak, hogy a természetes forrásokból származó C-vitamin készítmények hatásosabbak.
 • A heszperidin segíti a C-vitamin antioxidítív működését.

Természetes előfordulása

Sok C-vitamin található a citrusfélék gyümölcsében, narancsban, citromban, grapefriuit-ban. De sok C-vitamin van több zöldségben is: a paprikában, a brokkoliban, a paradicsomban, és a savanyú káposztában.

Megjegyzés: A C-vitamin nagyon sérülékeny vegyület (mivel antioxidáns, levegőn állva reakcióba lép “mindennel”), hő hatására is gyorsan elbomlik. A C-vitamin a főzéssel szinte teljesen megsemmisítjük. A piacon napokig álló gyümölcsök és zöldségek C-vitamin tartalma drasztikusan lecsökkenhet. A déli gyümölcsöket zölden szedik, és mesterségesen érlelik, így a vitamin tartalmuk nem lesz olyan magas, mint az a közhiedelemben él. A C-vitamint természetes forrásból tehát csak nyers, és frissen szedett növényekből tudjuk hatékonyan biztosítani.

Ásványi sók és egyéb változatok

Manapság már számos formában megvásárolhatjuk a C-vitamint, és ahány forma, annyi magyarázat létezik, hogy miért az adott termék hasznosulása a legjobb. A biológiai hasznosulás arra mutat rá, hogy egy adott tápanyag elfogyasztás után milyen mértékben válik hozzáférhetővé a szervezet számára. Az alábbi megállapítások a jelenleg hozzáférhető tudományos eredményeken alapulnak.

Természetes vagy mesterséges?

A természetes és a mesterséges úton előállított aszkorbinsav kémiailag teljesen azonos egymással. Több kutatás is igazolja, hogy nincs közöttük klinikailag jelentős különbség biológiai hasznosulás és aktivitás terén.

Egy kutatás során 12 férfit (6 dohányzó és 6 nemdohányzó) vizsgáltak, minek során azt találták, hogy a vízben oldott aszkorbinsav por valamivel jobban hasznosult, mint a narancslében található aszkorbinsav – ezt a vér aszkorbinsav szintjének méréséve állapították meg. A fehérvérsejtek aszkorbinsav tartalmában pedig nem mutatkozott különbség.

Egy másik, 68 nemdohányzó férfi bevonásával végzett kutatás során azt találták, hogy a főtt brokkoli, narancslé, narancsszeletek, és a szintetikus aszkorbinsav fogyasztása ugyanolyan C-vitamin hasznosulást eredményez. Itt a vérplazma aszkorbinsav szintjének mérésével jutottak erre az eredményre.

Milyen formákban kapható?

Az aszkorbinsav felszívódása a bélrendszerben egyrészt egy aktív transzport folyamat eredménye, valamint passzív diffúzióval is megtörténhet. Kis koncentrációban az aktív transzport a jelentősebb folyamat, nagy dózisok alkalmazása esetén azonban az aktív transzport eléri kapacitása határát és így csak a passzív diffúzió útján tud felszívódni a fennmaradó aszkorbinsav mennyiség. Elméletileg ha lelassítjuk a gyomorból történő ürülés mértékét (pl. ha étkezéssel együtt fogyasztjuk, vagy lassabb felszívódású terméket választunk) akkor javul a felszívódás. A biológiai hasznosulás nem függ attól, hogy az aszkorbinsavat por, rágótabletta vagy sima tabletta formájában vesszük magunkhoz. Mi több, eddig nincs bizonyíték arra sem, hogy a lassabb felszívódású formák jobban hasznosulnának a sima aszkorbinsav pornál.

Egy kutatás során 3 férfit és 1 nőt vizsgáltak, és arra jutottak, hogy 1 gramm aszkorbinsav azonos hatékonysággal hasznosul, függetlenül attól, hogy vízben oldva, tablettában, vagy rágótablettában fogyasztották-e el. A késleltetett felszívódású kapszula esetében azonban a felszívódás 50%-al lassabb volt.

.Egy újabb keletű kutatásban 59 dohányzó férfi esetében vizsgálták az aszkorbionsav szintját a vérplazmában, 2 hónapos aszkorbinsav fogyasztás után. Az alanyok 500mg aszkorbinsavat kaptak naponta, egy részük lassú felszívódású változatot, mások sima aszkorbinsavat, és egy részük placebót. 2 hónap után nem mutatkozott különbség a lassú felszívódású és a sima asszkorbinsavat fogyasztó csoport vérplazmájának aszkorbinsavszintje között.

Ásványi aszkorbátok

Az aszkorbinsav sói (aszkorbátok) puffereltek, így kevésbé savas kémhatásúak. Így gyakran javasolják azok számára, akiknek gyomorproblémáik vannak (hasfájás, esetleg hasmenés) a sima aszkorbinsav szedését követően. Eddig kevés tudományos bizonyíték van arra, hogy az aszkorbátok kevésbé terhelik meg a gyomrot. Ha az aszkorbinsav ásványi sóit fogyasztjuk, akkor az ásványi sók és az aszkorbinsav is jól tud felszívódni, így érdemes számításba venni, hogy mennyi ásványi sót veszünk magunkhoz az aszkorbinsavval együtt, különösen nagy dózisok esetén. Az ásványi aszkorbátok a következő formákban kaphatóak:

Nátrium-aszkorbát: A nátrium-aszkorbát általában 131 mg nátriumot tartalmaz 1000mg C-vitamin mellett (így tehát 1000mg nátrium-aszkorbát 889mg aszkorbinsavat és 111mg nátriumot tartalmaz). Akik alacsony nátriumtartalmú étrendet követnek – pl magas vérnyomásuk miatt – azoknak általában a napi nátriumbevitelt maximum 2500 mg-ban határozzák meg. A nátrium-aszkorbát nagy dózisokban történő alkalmazása így számukra nem javasolt.

Kalcium-aszkorbát: A tiszta kalcium-aszkorbát 114 mg kalciumot tartalmaz 1000mg aszkorbinsav mellett. A kutatások alapján a kalcium ebben a formájában remekül felszívódik. A javasolt napi kalciumbevitel felnőttek számára napi 1-2 gramm, de nem több mint 2500 mg. Megadózisok alkalmazása estén ezt figyelembe kell venni.

A soron következő aszkorbátok általában más ásványi aszkorbátokkal és ásványokkal karöltve találhatók meg a termékekben, így érdemes mind a bennük található aszkorbinsav, mind pedig az egyéb aszkorbátok és ásványi anyagok mennyiségét leellenőrizni a termékek címkéjén. Az alábbiakban az ásványi anyagok bevitelének minimális, és ahol ez meg van határozva, ott a maximális mértékét is feltüntetjük az egyes aszkorbátok ismertetésekor:

Kálium-aszkorbát: Minimálisan 1,6-2 gramm káliumra van szükségünk napi szinten. A zöldségek és gyümölcsök mind gazdag káliumforrások, így a sok zöldséget és gyümölcsöt tartalmazó étrend akár 8-11grammot is szolgáltathat napi szinten. Napi 18 g-ot meghaladó mennyiségek estén azonban akut mérgezési tünetek is felléphetnek (hyperkalémia) felnőttek esetében. Akik káliumtartalmú vízhajtókat szednek, vagy veseelégtelenségben szenvednek, azok tartózkodjanak a nagyobb mennyiségű kálium-aszkorbát fogyasztásától. A legtisztább, kereskedelmi forgalomban kapható forma egy gramm aszkorbinsav mellett 175mg káliumot tartalmaz.

Magnézium-aszkorbát: A magnézium javasolt napi mennyisége (RDA) 400-420 mg napi szinten felnőttek esetében, és 310-320mg nők esetében. A maximálisan javasolt mennyiség kiegészítőkből 350mg napi szinten.

Cink-aszkorbát: A cink esetében az RDA 11mg férfiak, és 8mg nők esetében. Maximálisan 40mg fogyasztható naponta.

Molibdén-aszkorbát: Az RDA férfiak és nők esetében egyaránt 45 mcg. Maximális javasolt mennyisége 2 mg naponta (2000mcg)

Krómium-aszkorbát: A króm RDA-ja 30-35 mcg férfiak, és 20-25 mcg nők esetében. Maximális mennyiséget eddig nem határoztak meg.

Mangán-aszkorbát: Az RDA 2,3 mg férfiak és 1,8 mg nők esetében. A napi bevitel első határa 11mg. A mangán-aszkorbát megtalálható egyes glukozamin-és kondroitin-szulfát termékekben. Mindig tartsuk be a napi javasolt adaglást, nehogy túllépjük a maximálisan javasolt napi mangánbevitelt.

Egyéb formái

Ester-CŸ: az Ester-CŸ legfőképp kalcium-aszkorbátot tartalmaz, de kis mennyiségben megtalálhatók benne a C-vitamin metabolitjai is, a dehidro-aszkorbinsav (ez az oxidált aszkorbinsav), a kalcium-threonát, és nyomokkban xilonát és lixonát. A leírásban a gyártók azt állítják, hogy a metabolitok, különösen a threonát növelik a C-vitamin biológiai hasznosulását, és hogy van egy kutatásuk, amiben ezt demonstrálták is. Ezt a kutatást azonban nem publikálták a szaklapokban. Egyetlen, eléggé szegényesen publikált kutatásban 8 nő és 1 férfi bevonásával vizsgálták a C-vitamin biológiai hasznosulását, de nem találtak különbséget az Ester-CŸ és a kereskedelmi forgalomban kapható aszkorbinsav tabletták között, a felszívódás és a kiválasztás tekintetében. (6) Az Ester-CŸ nem összekeverendő az aszkorbil-palmitáttal, melyet gyakran ugyancsak C-vitamin észterként szoktak reklámozni.

C-vitamin bioflavonoidokkal: a bioflavonoidok vízoldékony növényi pigmentek. A c-vitaminban gazdag növények és zöldségek, különösen a citrusfélék, gyakran nagy mennyiségben tartalmazzák ezeket. Két kisebb kutatásban is vizsgálták a bioflavonoidok C-vitamin felszívódására gyakorlat hatását. Az egyikben szintetikus aszkorbinsavat természetes, bioflavonoid tartalmú citruskivonattal (4:1 arányban a kivonat javára), fehérjékkel, és szénhidrátokkal adtak, ami jóval lassabb felszívódást eredményezett, és ezzel együtt 35%-al növelte meg az aszkorbinsav biológiai hasznosulását a szintetikus, önmagában alkalmazott aszkorbinsavhoz képest. Ezt egy 24 órás periódusban a vizelettel ürülő aszkorbátok mennyiségének monitorozásával állapították meg. A másik kutatásban 500mg aszkorbinsav hasznosulását figyelték meg bioflavonoidokkal együtt és azok nélkül, ám itt az bioflavonoid-aszkorbinsav arány 0,05:1 volt – ez esetben nem észleltek különbséget a flavonoidokkal és az azok nélkül fogyasztott aszkorbinsav felszívódása és hasznosulása között.

Aszkorbil-palmitát: az aszkorbil-palmitát egy vízoldékony antioxidáns, melyet esetenként a növényi olajok és a burgonyachips tartósítására szoktak használni. Ez egy amfipatikus molekula, azaz az egyik vége vízoldékony, a másik pedig zsíroldékony. Ez a kettős oldhatóság lehetővé teszi, hogy a sejtmembránokhoz kapcsolódjon. Ha a vörösvérsejtek membránjához kapcsolódik, akkor az aszkorbil-palmitát megóvja azokat az oxidatív károsodástól és az E-vitamint is megvédi a szabadgyökök okozta oxidációtól. Mindazonáltal az aszkorbil-palmitát ilyen hatása egyelőre csak labor körülmények között nyert bizonyítást. Orálisan történő fogyasztása lehet, hogy semmilyen előnnyel nem jár, mivel nagy része hidrolizáció útján lebomlik palmitátra és aszkorbinsavra, még a felszívódás előtt. Az így felszabaduló aszkorbinsav pedig hasonló felszívódási és hasznosulási tulajdonságokkal rendelkezik, mint az aszkorbinsav önmagában. Az aszkorbil-palmitát jelenléte a kiegészítőkben így hozzáadódik azok aszkorbinsav tartalmához, és talán segít megóvni a zsíroldékony antioxidánsokat a tárolás során. Mivel a C-vitamin jó hatással van a kollagén képződésre, és antioxidáns hatása is van, íígy előszeretettel alkalmazzák különféle bőrvédő készítményekben külsőleg. Az aszkorbil-palmitát gyakran megtalálható az ilyen termékekben, mivel jóval stabilabb, mint a C-vitamin vízben oldott formái.

 

Erythorbic sav (izoaszkorbinsav): az izoaszkorbinsav az aszkorbinsav egy izomerje. Az izomerek olyan anyagok, melyek atomszáma és szerkezete hasonló, ám más a molekuláris elrendeződésük. Ez az eltérés más tulajdonságokat is eredményez egyúttal. Az izoaszkorbinsavat az USA-ban élelmiszer adalékként használják, és biztonságosnak nyilvánították. Az aszkorbinsavtól eltérően azonban az izoaszkorbinsav nem viselkedik úgy mint a C-vitamin, sőt, egyes állatkísérletek alapján kimutatták, hogy az izoaszkorbinsav gátolta az aszkorbinsav biológiai hasznosulását, akár 50%-al is. Embereken azonban végeztek egy tanulmányt, amikor 40 napon keresztül napi 1000 mg izoaszkorbinsavat kaptak az alanyok, ami azonban hamar kitisztult a szervezetükből, és nem volt számottevő hatása az aszkorbinsav felszívódására sem. Így tehát feltehetően abban a mennyiségben, amit a napi táplálékokkal beviszünk (ez az USA-ban becslések szerint kb 200mg naponta) nincs hatással az aszkorbinsav felszívódására.

Aszkorbinsav és fogzománc

Bár sok figyelmeztetést olvashatunk az aszkorbinsav fogzománcra gyakorolt káros hatásairól, annak savassága miatt, ezt kevés tudományos kutatás támasztja alá a valóságban. Az egyik ilyenben egy 500mg-os C-vitamin rágótablettát oldottak fel az alanyok szájában, ami elegendő savasságot eredményezett és elegendő időn keresztül a nyálban ahhoz, hogy károsítsa a fogzománcot. 250 és 60mg-os tabletták esetén azonban már sem a savasság foka, sem az időtartama nem volt elég a károsító hatáshoz. A kutatás azonban azt nem vizsgálta, hogy a tabletták elrágása milyen hatással van a nyál kémhatására. Bár egyes tablettákat nátriummal puffereltek, ennek mennyisége általában nem elegendő ahhoz, hogy megszüntesse a savas kémhatásból fakadó fogzománc károsodást. Mivel semmiféle előny nem származik abból, ha rágótablettákat szedünk a kapszulás, vagy tablettás kiszerelések helyett, ezért a kutatók a fenti eredmények alapján ez utóbbiak alkalmazását javasolják.

Esetleges mellékhatásai

Biztonság: Hasmenés és gyomorpanaszok (haspuffadás, felfúvódás) jelentkezhetnek ha egyszeri alakommal több mint 5000 mg C-vitamin fogyasztunk. Terhes nők esetében nem javasolt a napi 5000 mg feletti C-vitamin bevitel.

Napi 2000 mg feletti adagok rendszeres használatakor arra ügyelni kell, hogy a vitamin akadályozhatja a réz és a szelén felszívódását, ilyenkor gondoskodni kell arról, hogy elegendő ásványi anyag jusson a szervezetbe.

Arról, hogy a hosszú ideig tartó nagy dózisú C-vitamin használat okozhat-e vesekövet, esetleg növelheti-e a kialakulás kockázatát megoszlanak a vélemények az orvosok között is. Egyesek szerint a C-vitamin véd a vesekő ellen, mások szerint pedig segíthet az arra hajlamosaknál az oxalát- és húgysavkövek kialakulásában. A kutatások ezen a téren nem egyértelműek. Az bizonyos, hogy ha valakinek haemochromatosisa van (egy ritka veleszületett vesebetegség, ami a vas lerakódásával jár), akkor ne szedjen nagy adag C-vitamint, mert az lényegesen javítja a vas felszívódását.

Egy kutatásban 12 oxálköves vesekőbeteget vizsgáltak. A kérdés az volt, hogy vajon a 2000 mg aszkorbinsav hogyan hat a vizelet ph értékére, és a kőképződésben szerepet játszó oxalátok koncentrációjának alakulására. A kutatás eredménye az volt, hogy a vizelet ph-ja nem változik, a kockázati tényezőt jelentő oxalátok koncentrációja pedig 20%-kal (ezt statisztikailag szignifikánsnak, de nem magasnak nevezték) emelkedett. Aki tudja magáról, hogy hajlamos oxalátos vesekőképződésre, az ezt a kockázati tényezőt vegye figyelembe. A kutatás arról nem szólt, hogy más tényezők (a fogyasztott víz ásványi anyag tartalma, mennyisége, stb.) vajjon milyen mértékben befolyásolja a kockázati tényező alakulását?…
Forrás: Effect of ascorbic acid consumption on urinary stone risk factors.
Traxer O, Huet B, Poindexter J, Pak CY, Pearle MS.
Department of Urology, The University of Texas Southwestern Medical Center, Dallas, 75390-9110, USA.

Figyelem: A C-vitamin befolyásolhatja a vizeletcukor; a széklet vér- és hemoglobinszint vizsgálatának pontosságát, ezért ilyen vizsgálat előtt tájékoztassa orvosát arról, hogy C-vitamint szed.

Toxicitás: nem ismert.

Tiltólista: a C-vitamin nincs rajta semmilyen tiltólistán.

 

 

 
 1. Szabó Konrád
  5 / 5

  :

  Amikor elkezdtem az edzést még nem is gondoltam ,hogy milyen fontos a jó vitamin ,de az évek alatt jöttek kisebb nagyobb problémák és jöttem rá ,hogy a megelőzés fontosabb mint az utókezelés, gyógyítás .

 2. Sesták
  5 / 5

  :

  Bivalyerősnek érzem magam tőle, ez jó cucc. Fontos a szervezet számára, ennyi vitamint és ásványi anyagot nemigen lehet másképpen bevinni.

 3. István
  5 / 5

  :

  Nagyon régi, komplex, hatásos készítmény. Teljes körűen támogatja az edzésektől kimerült szervezetet. Kitűnő “betegségmegelőző ” is – legalábbis számomra. 🙂

 4. Farkas György
  5 / 5

  :

  Kiváló termék, 20 éve ismerem, minősége változatlan.

Írja le véleményét