Leírás
Scitec Gh Surge Az l-arginin a nitrogén-oxid (NO) egyetlen előanyaga, de fontos előanyaga egyben a kreatinnak is. Az arginin táplálék-kiegészítés általános gyakorlat az atléták és a testépítők körében. A mi klasszikus arginin, ornitin, lizin aminosav-kombinációnk is nagy népszerűségnek örvend!
Adagolási javaslat Vegyen be naponta 3 kapszulát lefekvés előtt üres gyomorra, vízzel. Tej, tojás, glutén, szója, földimogyoró, mogyoró, hal és rákféle összetevőket feldolgozó üzemben készült! Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! A termék nem helyettesíti a vegyes étrendet és az egészséges életmódot! Kisgyermekek elől elzárva tartandó! 90 kapszula – 30 adag
Összetevők:
Háttérinformáció: Tejsavófehérje rövid IsmertetésSzámtalan tudományos kutatás igazolja, hogy az akítv életvitelt folytatók, a rendszeresen sportolók szervezetének fehérjeigénye megnövekszik. Ennek az igénynek a fedezésére, pótlására ajánlott valamilyen fehérje-kiegészítő szedése. A fehérjeforrások közül a tejsavó (whey protein) messze kiemelkedik számos előnyös tulajdonságával. A tejsavó fehérje nem csak a testépítőknek, de minden sportolónak alapvető fontosságú és kihagyhatatlan kiegészítője. Miért használjukAz izomépítés elképzelhetetlen és lehetetlen a megfelelő fehérjemennyiség bevitele nélkül. A tejsavó összetételét tekintve a legideálisabb izomépítő fehérje. Könnyen emészthető, gyorsan felszívódik, és olyan az aminosav összetétele, ami az izomépítés elősegítése mellett számtalan más előnyt is biztosít. A testépítők mellett azoknak a sportolóknak, akik szeretnék izmaikat az edzések után a lehető legjobb minőségű tápanyaggal ellátni a minél gyorsabb regenerálódás érdekében szintén tejsavó protein ajánlott. A tejsavó fehérje mint alapanyag, összetevő megtalálható a legkülünfélébb termékekben. A jó minőségű szénhidrátos tömegnövelőktől (10-30% tejsavó), az MRP-ken át (20-50% tejsavó), az ún. designer proteinekig (amikben más – általában lassú felszívódású – fehérjeforrások mellett különféle arányban tejsavó is található). Még a diétás proteinkészítmények, fogyasztószerek is tartalmaznak (növényi fehérjék és rostok mellett) tejsavót. Hogyan használjukMennyiség: Az első lépés a teljes fehérjebevitel (normál kaja + kiegészítők) meghatározása. Figyelembe kell venni, hogy a rendszeresen sportoló egyének fehérje igénye magasabb az ún. átlagos, inaktív életet élőkénél. A testépítők pedig, akiknek az izmozatuk az sportolók között is átlagon felüli, még ennél is magasabb fehérjeigénnyel rendelkeznek. A fehérjeigény meghatározásakor figyelembe kell venni az elérni kívánt célt is (izomtömeg, testtömeg növelése illetve csökkentése – szálkásítás).
Megjegyzés: Tudományos kutatások igazolták, hogy nehézatléták, és testépítéssel rendszeresen, heti 4-6 alkalommal foglalkozók esetében a napi fehérjeigény igenis eléri, sőt meghaladja a napi 200-250 grammot, akármit is állít a dietetikus szakma. Igen(!!!!), az ilyen magas fehérje bevitel járHAT(!!!) mellékhatásokkal. Nagyobb megterhelést jelent a veséknek, a teljes kiválasztó-rendszernek, az emésztő-szerveknek, növeli az étel-allergiák kialakulásának esélyét, stb. DE!!! A intenzív és rendszeres edzést kísérő hiányos – azaz nem elegendő fehérjét tartalmazó – táplálkozás ezeknél KÁROSABB mellékhatásokat eredményezhet, mint pl. hiánybetegségek, krónikus malnutrició, az immunrendszer legyengülése. A súlyzós edzésről és a nagyobb izomzat utáni vágyról egyetlen férfit (és egészséges nőt) sem lehet lebeszélni, éppen ezért fontos, hogy aki csinálja, az legalább adja meg a szervezetének a fejlődéshez szükséges tápanyagokat! Időzítés: A fent leírt módon meghatározott napi fehérjeszükséglet egy részét a “mindennapi” étkezéssel (csirkemell, hal, sovány fehér- és vörös húsok, tojásfehérje, zsírszegény és cukormentes tejtermékek, esetleg növényi fehérjék) kell bevinnünk. Minden olyan esetben, amikor erre 3-4 órnál hosszabb időn át nincs lehetőségünk, célszerű egy fehérjeturmix vagy egy MRP elfogyasztása. A fehérjebevitel két legfontosabb ideje az edzést követő és a lefekvést megelőző étkezések. Ez az a két időpont, amikor a szervezetet KÖTELEZŐ fehérjével ellátni. Az edzés utáni időpontot a szakirodalomban “anabolikus ablak”-nak is nevezik. Ilyenkor képes a szervezet a legtöbb aminosavat az izmokba eljuttatni, és az izmoknak ilyenkor van ezekre a legnagyobb szükségük, ilyenkor képesek azokat a leghatékonyabban beépíteni. A tejsavó könnyen emészthető és az összes fehérjeforrás közül a leggyorsabban juttat szabad aminosavakat a véráramba. Sajnos ez a hatása az összes fehérjeforrás közül a legrövidebb ideig tart – magyarán a tejsavó egy “gyorsan felszívódó” fehérjeforrás. Tanács: Minél intenzívebb (alacsonyabbra szorított kalóriabevitelű) diétát tartunk, annál fontosabbá válik, hogy az a kis mennyiségű tápanyag amit elfogyaszt(hat)unk a lehető legjobb minőségű és felszívódású legyen. Itt léphetnek a képbe a tejsavó protein kiegészítők. Egy jó minőségű tejsavó-protein kiegészítő alig tartalmaz szénhidrátot és zsírt, a többi fehérjeforráshoz képest magas biológiai érték, és az egyedülálló aminosav összetétel pedig biztosítja azt, hogy ez legyen az a tápanyag, amivel a leghatékonyabban tápláljuk az izmainkat még a sanyargató diéta alatt is. Szinergikusan erősíti a hatásátA kreatin (monohidrát) és a tejsavó fehérje kombinációja mutatkozott egy friss kutatásban a legjobb edzés utáni regenerálódást segítő italnak. Természetes előfordulásaA tejsavó a tejnek, a (túró) sajtkészítéskor visszamaradó, folyékony része. Ezt a folyadékot szűrve, tisztítva (laktóz-mentesítve) kapjuk meg a (porított) tejsavó-proteint. Esetleges mellékhatásaiBiztonság: A tejsavó protein biztonságos élelmiszer, de azok, akik tej-fehérjére, tejtermékekre allergiásak, vagy kerüljék a használatát, vagy óvatosan próbálják ki az első pár alkalommal. A tejsavó protein koncentrátumok (Whey Protein Concentrates – WPCs) kisebb-nagyobb mennyiségben tartalmazhatnak laktózt, így a laktóz érzéknyek olyan termékeket válasszanak, melyek vagy nagyobb részben vagy teljes egészében csak izolátumot tartalmaznak, és fel van tüntetve rajtuk a laktózmentesség. Toxicitás: Nem ismert. Tiltólista: Maga a tejsavó fehérje teljesen természetes élelmiszer, nem szerepel semmilyen doppinglistán, ezért mindenki nyugodtan használhatja. Olyan összetett termékben, mint MRP-k vagy tömegnövelők, azonban lehetnek olyan kiegészítő anyagok, amiket egyedileg kell megvizsgálni.
Egg albumin Rövid áttekintésÖsszegzésA tojásfehérje, a többi fehérjéhez hasonlóan aminosavak hosszú láncaiból épül fel. Ha keményen edzel, egyszerűen több fehérjére van szükséged a regeneráció elődsegítéséhez és az izomszövetek újjáépítéséhez. Esetenként nehéz lehet a kellő mennyiségű fehérjét kizárólag ételekből biztosítani, anélkül, hogy így extra mennyiségű zsírt és kalóriát vinnénk be egyúttal. Így aztán sok aktív sportoló a kiegészítőkhöz fordul, pl. a tojásfehérjéhez, hogy megszerezzék az extra fehérjemennyiséget, amit testük igényel. Egyéb elnevezésekalbumin, egg protein, egg whites Hol találhatjuk meg a tojásfehérjétA tojásfehérje természetesen a csirketojásból származik. A kiegészítőként fogyasztott tojásfehérje általában a tojás fehérjéjéből készül, elválasztva azt ily módon a sárgájában található zsírtól és koleszterintől. A tojásfehérjét eleinte muszáj volt turmixolni, mivel nem jól oldódott vízben. Ma már olyan emulgeálókat adnak hozzá, mint a lecitin, így téve lehetővé, hogy a tojásfehérjét egy kanállal is el lehessen kevergetni. Hatása a teljesítmény fokozásáraMiért használják a sportolók a tojásfehérjétA sportolók több fehérjét igényelnek, mint az átlagemberek, ilyen egyszerű. Néha azonban nem egyszerű hozzájutni a szükséges mennyiségű fehérjéhez. A szénhidrátok és zsírok gyakoriak, a minőségi fehérjék után azonban már gyakran kell kutakodni. Szerencsére a tojás fehérjerészéből készült fehérjék – úgy a kiegészítők, mint az omlettes tálban „figyelő” fehérje – másik, ízletes és tápláló megoldást kínálnak. Egészségügyi előnyeiA tojásfehérje hiánytüneteiBár az elsődleges aminosavak hiánya nem valószínű, azok, akik kevés tejterméket és húst fogyasztanak, plusz fehérje bevitelre szorulnak alternatív forrásokból. Az aktív életmódot élők, pedig, különösen a keményen edző sportolók és a súlyemelők, sokkal több fehérjét igényelnek az átlagembernél. Felhasználási lehetőségekKutatások alapján a tojásfehérje a következő tünetek kezelésekor lehet hasznos:
Részletes ismertetésTovábbi tudnivalókA tojásfehérje, a többi fehérjéhez hasonlóan aminosavak hosszú láncaiból épül fel. Ha keményen edzel, egyszerűen több fehérjére van szükséged a regeneráció elődsegítéséhez és az izomszövetek újjáépítéséhez. Esetenként nehéz lehet a kellő mennyiségű fehérjét kizárólag ételekből biztosítani, anélkül, hogy így extra mennyiségű zsírt és kalóriát vinnénk be egyúttal. Így aztán sok aktív sportoló a kiegészítőkhöz fordul, pl. a tojásfehérjéhez, hogy megszerezzék az extra fehérjemennyiséget, amit testük igényel. Tiszta fehérjeA tojásfehérje talán legfontosabb felhasználási területei az edzés utáni izomregeneráció elősegítése és az izomtömeg növelése. Azért van ez így, mert a tojásfehérje szinte teljesen tiszta fehérje. Ezért sok fehérjepor tartalmaz tojásfehérjét (albumin). A tojásfehérje kiegészítők azért is hatékonyak, mert egy tojás fehérjéje kevés fehérjét tartalmaz önmagában, és ezért sokat kéne belőle fogyasztani a kellő mennyiségű fehérje biztosításához – egy tojás fehérjerésze mindössze 3,5 gramm fehérjét tartalmaz egy tonhal 100grammos adagjának 26 grammos fehérjetartalmához képest, vagy 100 gramm csirkemell 30 grammos fehérjetartalmához képest. Ugyanakkor, most őszintén: ki áll meg egyetlen tojásfehérjénél?! Mindazonáltal a tojásfehérje az egyik legkomplettebb fehérjeforrás – ez azt jelenti, hogy ideális arányban tartalmazza a test számára szükséges aminosavakat. Ha akár csak egy aminosav mennyisége túl alacsony egy fehérjében, akkor testünkbe, izmainkba beépülő aminosavak mennyisége ezáltal az egy amino által lesz limitálva. Ha egy pillantást vetünk a Fehérjék Hasznosulási Arányára, láthatjuk, hogy a testünk hogyan tudja felhasználni az ételekben található fehérjéket. A tojásfehérje FHA-ja 2,8. Az FHA és a PDCAAS (Protein Digestibility Corrected Amino Acid Score – Fehérje Emészthetőségi Javított Aminosav Pont) a tojásfehérje esetében hasonló a tejfehérjékéhez, és csak kevéssel marad el a kazeintől és a tejsavótól. Végül pedig hallani fogod a „Biológiai Érték” kifejezést. Ez egy másik módja annak, hogy meghatározzuk, mennyire hatékonyan használ fel testünk egy fehérjeforrást. A tojásfehérje BÉ-je igen magas (bár a tejsavóé egy kicsivel még magasabb). Vércukorszint szabályozásA jóminőségű fehérje, pl. amit a tojásban is megtalálhatunk, megelőzi az inzulincsúcs kialakulását, amit a szénhidrátok magában történő fogyasztása okozhat. E felismerés alapján az orvosok azt javasolják, hogy növeljük a bevitt fehérje mennyiségét, hogy így szabályozzuk a vércukorszintet és így megelőzhessük a diabéteszt és az elhízást; két, ma már járványszerű egészségi állapotot. Egy kiegyensúlyozott étel (fehérje szénhidráttal) folyamatos energiaellátást biztosít, mivel a fehérje lelassítja a szénhidrátok energiaként történő felhasználását. Egyéb kedvező hatásokA fehérje kiegészítők használatával kellő mennyiségű tápanyaghoz juthatunk a magas hústartalmú, sok plusz zsírt, koleszterint és kalóriát tartalmazó étrend egészségügyi kockázatai nélkül, melyek szív rendellenességekhez vezethetnek. Az ilyen étrend megnövelné a szívproblémák kialakulásának esélyét. A tojásfehérje gazdag lecitinben is, ami egy olyan kiegészítő, mely segíti a zsírok és a B vitaminok, valamint a folsav, a D vitamin és az E vitamin lebontását. A tojásfehérje, a többi fehérjéhez hasonlóan segíti az erős immunrendszer fenntartását. A tudomány bebizonyította, hogy az alacsony fehérjetartalmú diéták gyengítik az immunrendszert, mivel az immunsejtek nagyrészt fehérjéből állnak. KövetkeztetésA sportolók több fehérjét igényelnek, mint az átlagemberek, ilyen egyszerű. Néha azonban nem egyszerű hozzájutni a szükséges mennyiségű fehérjéhez. A szénhidrátok és zsírok gyakoriak, a minőségi fehérjék után azonban már gyakran kell kutakodni. Szerencsére a tojás fehérjerészéből készült fehérjék – úgy a kiegészítők, mint az omlettes tálban „figyelő” fehérje – másik, ízletes és tápláló megoldást kínálnak. Felhasználási javaslatokA kutatások kimutatták, hogy az aktív életmódot élők, különösen a keményen sportolók és a súlyemelők, több fehérjét igényelnek az átlagnál – ez tudományosan dokumentált tény, tekintet nélkül mindarra, amit laboratóriumi köpenybe bújt alakok próbálnak állítani. MennyiségElőször is meg kell határozni napi fehérjeszükségletünket, mind az ételekből, mind pedig a fehérjetartalmú kiegészítőkből bevitt mennyiségeket. Mivel a fizikailag aktív egyének napi fehérjeszükséglete nagyobb, mint az átlagembereké, a fehérjebevitel a következők szerint javasolt:
IdőzítésNapi fehérjeigényünk függvényében (a fent meghatározottak szerint), a kiegészítőként fogyasztott fehérje a nap folyamán bármikor fogyasztható egy teljes étkezés helyett (MRP-ben, vagy egyszerűen fehérjepor formájában némi étellel, pl. almával együtt). TippekBizonyosodjunk meg róla, hogy kellő mennyiségű fehérjét fogyasztunk egy órán belül edzés után és lefekvés előtt. Ez a két időpont optimális, mivel edzés után egy „nyitott ablak” áll rendelkezésre a fehérje azonnali felszívódására/felhasználására, a lefekvés előtti fogyasztás pedig kiválóan alkalmas arra, hogy pozitív nitrogén egyensúlyban tartsuk testünket, így biztosítva folyamatos anabolikus állapotot pihenés közben. Keress olyan fehérje kiegészítőket, amik alacsony hőmérsékleten készültek, ami biztosítja az aminosavak sértetlenségét, hogy aztán testünk a legoptimálisabban használhassa fel azokat. A tojásfehérje szinergistáiA megfelelő felszívódáshoz és hasznosuláshoz legelőnyösebb egy étkezés részeként fogyasztani (szénhidrátokkal és esszenciális zsírokkal együtt). Biztonsági tudnivalókHa nyers tojásfehérjét eszünk, nő a szárnyasok által hordozott szalmonella baktérium fertőzésének kockázata. A kiegészítők, és a főtt tojás is mentesek tőle, mert a hőkezelés elpusztítja a baktériumokat. A tojásfehérje mérgező hatásaNincs ismert mérgező hatása. Tiltások és korlátozásokNem dokumentáltak.
|
|
Nincs még értékelés.