Leírás
Biotech Protein Power
A Power PRO kiváló, magas fehérjetartalmú fehérjepor céltudatos sportolók számára. Kiváló minőségű tej- és szójafehérjék A kiváló minőségű tej- és szójafehérjékkel készített Biotech Protein Power BCAA-k, L-glutamin és más esszenciális és nem esszenciális aminosavak egész skáláját juttatja a szervezetbe, és ott hosszan tartó anabolikus/antikatabolikus környezetet biztosít, ami optimális az extrém izomépítéshez. Ma a fehérjepiacon a legjobb ár-érték arányt biztosító termék. Biotech Protein Power Alkalmazás: Háttérinformáció: Fehérjekészítmények Ismertetése:Fehérje nélkül szervezetünk számára lehetetlenné válik új izomszövet létrehozása, a meglévő edzések utáni regenerálása, sőt, adott esetben még a meglévő megtartása is. Ez tény, és kész! Fehérje nélkül NINCS izom! Tudományos kutatások igazolták, hogy a sportolók és az átlagosnál aktívabb életmódot élők fehérje szükséglete nagyobb, amit igazán hatékonyan csak kiegészítők formájában tudunk pótolni. A fehérjéket két fő csoportra oszthatjuk: növényi (szója, búza, rizs, …) forrásból és állati (tojás, tej, hús, …) forrásból származóakra. A fehérjék aminosavak láncaiból álló komplex vegyületek. A fehérjéket felépítő aminosavakat aszerint, hogy a szervezetünk más aminosavakból is elő tudja-e őket állítani vagy sem, ún. esszenciális és nem-esszenciális aminosavakra oszthatók. Azok a fehérjeforrások, melyek minden esszenciális, azaz a szervezetünk számára nélkülözhetetlen aminosavat tartalmazna a teljes értékő fehérjék, míg azok, melyek NEM tartalmaznak minden esszenciális aminosavat a NEM teljes értékű fehérjék. Sajnos a növényi fehérjék közül csak a szója és a búza az, amely teljesértékűnek tekinthető. A fehérjék osztályozására dolgozták ki az ún. biológiai érték (BV) fogalmát. Ezen az elképzelt skálán azok a fehérjék érnek el nagyobb pontszámot, melyeket a szervezetünk hatékonyabban, jobban képes beépíteni. A legjobb fehérjeforrások ezen a skálán a tejsavó és a tojásfehérje. Melyik fehérjeforrás a számomra legjobb választás? Tej? Tejsavó? Tojás? Szója? Miért használjukAz aktív életmódot élőknek (sportolók, rekreációs edzésekben rendszeresen résztvevők, fizikai vagy pszichikai megterhelésnek kitett egyének) a szervezetük megnövekedett fehérjeigényét a hagyományos táplálékokból (hús, tojás, tej) csak sok nemkívánatos anyag (zsír és/vagy cukor) bevitele mellett tudják biztosítani. Arról nem is beszélve, hogy a napi 5-6 főtt étel (sülthús, főtt tojás, túró) elkészítése mennyi időt vesz el. A fehérjekiegészítők kényelmes, egyszerű és mára már finom alternatívái egy gondosan elkészített, fehérjedús étkezésnek. A különböző fehérjeporoknak emellett számos egyéb egészséges hatása is van: a szójafehérje antioxidáns hatású, gátolja a rákos sejtek szaporodását, speciális összetevőin keresztül gyorsítja az anyagcserét, így kiválóan alkalmas fogyókúra alatti használatra, a tejsavóban található immunoglobulinok kedvező hatással vannak az immunrendszerre, védenek a gyulladásos betegségekkel szemben, stb. Hogyan használjukMennyiség: első lépésként meg kell határoznunk a napi fehérjeszükségletünket. Irányelvként elmondható, hogy egy testépítéssel foglalkozó egészséges felnőtt férfinak 2-3 gramm fehérjére van szüksége testsúlykilogrammonként naponta. Ez egy 90 kg-os egyén esetében 180-270 grammot jelent. Időzítés: a fehérje kiegészítők a nap bármely szakában használhatók. Van pár olyan időpont, amikor kifejezetten előnyös vagy ajánlott a fehérjék használata. Az első a reggeli első étkezés. Az egész éjszaka éhező izomzatnak egy gyorsan felszívódó, könnyen emészthető fehérjeturmix egész napra szóló anabolikus lökést ad. A második az edzést követő étkezés (30-60 perccel az edzés után), amit a szakzsargonban “anabolikus ablaknak” is neveznek. Ez az időpont különösen fontos az edzés alatt kiürült glikogénraktárak egyszerű szénhidrátokkal való feltöltésében, és a mikrosérüléseket szenvedett izomzat aminosavakkal történő minél gyorsabb regenerálásában. A harmadik fontos időpont a lefekvés előtti utolsó étkezés, amikor az egész éjszakára szóló (lehetőleg lassú felszívódású) fehérjemennyiséget be kell vinni. Szinergikusan erősíti a hatásátNéhány kivételtől eltekintve nincs olyan készítmény, amit kifejezetten fehérjékkel együtt kellene szedni. Az egyik ilyen kivétel a fehérjék emésztését, feldolgozását, felszívódását és beépülését segítő Aminogen™. Az Aminogen egy olyan fehéreszállító mátrix, amely segíti az aminosavak átjutását a felszívódási rendszeren, biztosítva ezzel a fehérjekészítmény tökéletesebb felszívódását. Friss kutatások azt is igazolták, hogy a tejsavó fehérje kreatinnal és szénhidráttal szedve a legjobb edzés utáni izomregeneráló ital. Természetes előfordulásaAz élő szervezet számos szövetét fehérjék alkotják. Mint azt már említettük, a fehérjeforrások feloszthatók növényi és állati forrásokra, teljesértékűekre és nem teljesértékűekre, valamint osztályozhatók biológiai értékük (hasznosulásuk) szerint. A legfontosabb emberi használatú fehérjeforrások a húsok, a tojás és a tejtermékek. Növényeink is tartalmaznak fehérjét, de ezek a testépítők táplálkozásában nem játszanak komoly szerepet. Esetleges mellékhatásaiBiztonság: a fehérje a négy makronutriens (fehérjék, szénhidrátok, zsírok és víz) egyike, mely nélkül az élet elképzelhetetlen. Ha nem visszük be rendszeresen a megfelelő mennyiséget belőle, nem csak az egészségünk károsodik, hanem életveszélyes hiányállapot (malnutricio) is kialakulhat. Ennek ellenére mégis meg kell említeni azt, hogy a nagy mennyiségű fehérje fogyasztásának egyes tudományos kutatások szerint lehetnek ha nem is káros, de kellemetlen mellékhatásai. A kivételesen nagy izomtömeg olyan mértékű fehérjefogyasztást kíván meg, ami már veszélyes lehet az emésztőrendszer, a máj és a vese működésére. Azt be kell látni, hogy a kivételes testalkat kivételes áldozatokat igényel. Toxicitás: Nem ismert. Tiltólista: a fehérje az életbenmaradásunkhoz szükséges makronutriens, semmilyen tiltólistán nem szerepel.
Szójafehérje Rövid áttekintése:ÖsszegzésAz állati források egy alternatívájaként ez a növényből kivont fehérje, a szója, egy csaknem teljes fehérje, ami alacsony zsír-és fehérjetartalommal bír, míg sok olyan tulajdonsága van, mely a nők, és az alacsony kalóriatartalmú diétán élők számára vonzó lehet. Ez azonban nem azt jelenti, hogy hirtelen félredobhatjuk tejsavófehérjénket vagy kazeinünket, ez csupán annyit jelent, hogy fontolás tárgyává tehetjük a szójafehérje beillesztését napi étrendünkbe. Hiszed vagy sem, a szója több fehérjét tartalmaz, mint a hús, a tojás vagy a hal, és esszenciális tápanyagok egész sorát tartalmazza, így pl. kalciumot, vasat, káliumot, E vitamint és rostokat. Egyéb elnevezéseksoy, soya, Genistein Hol találjuk meg a szójafehérjétA szóját szójababból vonják ki. Amikor az olajat kinyerték belőle, akkor a maradék anyag a szójafehérje. A kereskedelmi forgalomban a tofuban, szójatejben, szójasajtban, texturált szójafehérjében, és a szójalisztben fordul elő. Általánosságban a szója adható levesekhez, szószokhoz, mártásokhoz, lehet sütni, hirtelen sütni és belekeverni más ételekbe, hogy növeljük a fehérjebevitelt. Por formában gyakran adják italokhoz, hamburgerhez, szójatésztához vagy akár rendes tésztához is. Hatása a teljesítmény fokozásáraMiért használják a sportolók a szójafehérjétMagas a BCAA tartalma (elágazó láncú aminosavak), csakúgy, mint a glutamin és arginintartalma, ezáltal népszerűségre tett szert a sportrajongók és diétázók körében, mivel nem csupán az izomtömeg növekedését és a regenerálódást segíti elő, de növeli az anyagcserét és a zsírégetést is. Női és férfi sportolókkal készült kutatások is igazolták, hogy a szója segítheti az izomtömeg növelését és a teljesítmény fokozását, miközben a test zsírtartalma csökken. Hogyan segíti elő az izomtömeg növekedést és regenerálódást:
Hogyan segíti elő a zsírvesztést:
Hogyan segíti elő a hosszú életet
Egészségügyi előnyeiA szójafehérje hiánytüneteiNincs ismert hiánytünete. Felhasználási lehetőségekKutatások alapján a szójafehérje a következő tünetek kezelésekor lehet hasznos:
Részletes ismertetésTovábbi tudnivalókBár a szója volt az első fehérjepor, amit a vásárlók megkaphattak fehérjekiegészítőként, fehérjeforrásként évtizedekig „kifogásolhatónak” találták, mivel az állati fehérjeforrásokhoz viszonyítva nem tartották teljes értékűnek. Mára, köszönhetően a tudománynak, ezt tisztázták. Valójában ez egy jó fehérjeforrás, egy majdnem teljes értékű fehérje, ami alacsony kalória-és zsírtartalom mellett olyan előnyökkel bír, melyek vonzóvá tehetik a nők és az alacsony kalóriatartalmú diétán élők számára. Ráadásul, hiszed vagy nem, a szója több hasznosítható fehérjét tartalmaz, mint a hús, a tojás vagy a hal, és esszenciális tápanyagok egész sorát tartalmazza, így pl. kalciumot, vasat, káliumot, E vitamint és rostokat. Valójában a Fehérje Emészthetőségi Korrigált Aminosav Pontszám szerint (Protein Digestibility Corrected Amino Acid Score (PDCAAS)), mely egy, a WHO által használt módszer, a szója a több pont közül egyre maximum pontot kapott, jelezve ezzel teljes értékű táplálék mivoltát. Jó választás sportolók számára?Nőkkel és férfiakkal egyaránt elvégzett tanulmány alapján kimutatták, hogy a szója segíthet megelőzni az izmok lebomlását és javítja a teljesítményt, miközben csökkenti a testzsír mennyiségét, valószínűleg a hormontermelés serkentésével és az anyagcserére gyakorolt hatása miatt. A szója a csontokat és a kötőszövetet is erősíti, csökkenti a gyulladást, és megrövidíti a regeneráció idejét. Mi több, olimpiai sportolókkal végzett kutatások demonstrálták, hogy a szóját használó sportolók edzés után kisebb fáradtságot éreztek. Egyedülálló módon – néhány kutatás szerint – a szója képes segíteni, sőt akár növelni is anyagcserénket, még akkor is, amikor kevesebb a bevitt kalória. Ez nagyon pozitív azok számára, akik kitűztek maguk elé egy „célsúlyt” (egy alacsonyabb testsúlyt). Láthatjuk, hogy amikor a bevitt kalóriákat csökkentjük, testünk gyakran ezt éhezésnek tekinti és a tiroid-hormonok termelésének csökkentésével reagál (ez felelős a tiroidszintekért) Azonban a szójafehérjében lévő fitokemikáliák a jelek szerint megadják a testnek azt, amire a tiroidtermeléshez szüksége van, és anyagcserénk szintjét állandósítja – így segítve elő a kalóriák üzemanyagként való elégetését. Bár a szója tesztoszteron szintre gyakorolt hatásaival kapcsolatosan kérdések merültek föl, a kutatások, amik a tesztoszteronszint csökkentő hatást kimutatták, állatokon, nem pedig embereken végzett kutatások voltak. Másrészről az emberi kutatások azt találták, hogy a szója a tesztoszteron egyik veszélyes hasonmásának, a dihidroszteronnak a szintjét csökkenti, ami negatív hatásairól ismert. Az egyik kutatás 13%-os dihidroszteronszint csökkenést mutatott ki, azt sugallva ezzel, hogy a szója megakadályozza a tesztoszteron dihidroszteronná történő átalakulását – ez pedig jó dolog, különösen azok számára, akiknek az izomtömeg a fontos! Természetesen nem azt javasoljuk, hogy kezdjünk el szóját keresni és adjunk fel minden más fehérjeforrást, mint pl. tejsavó és a kazein, melyeknek már kimutatták izomtömeget növelő hatásait. Mindazonáltal úgy tűnik, hogy hasznos lehet, ha egyensúlyban tartjuk a fogyasztott fehérjék típusait, de legalábbis arról bizonyosodjunk meg, hogy a napi fehérjebevitelünk egyharmad része szójából származzon. Előnyei nők számáraA szója különösen előnyös lehet aktív nők számára izoflavontartalma miatt; név szerint a daidzein miatt. Ezek az ösztrogénszerű összetevők különösen hasznosak a nők számára a menopauza során – csökkentik a hőhullámokat, az irritációérzetet és a rossz közérzetet, ami ezzel jár. Azoknak a nőknek is hasznos lehet, akiknek az orvosuk javaslata alapján egy alternatívára van szükség a tradicionális ösztrogénpótló terápiára. Fontos tudnivaló nem csupán a nők, de a férfiak számára is, hogy a szója segíti a kalcium megtartását, és megőrzi a csontok erejét, ami segít az osteosporosis megelőzésében. Rák elleni hatékonyság?Egyelőre nincsenek hivatalos eredmények a szója rák elleni hatékonyságára, vagy potenciális anti-karcinogén tulajdonságaira. Azonban a bizonyítékok már alakulnak. A szója ellátja testünket a három potenciális rák elleni összetevővel – az erős antioxidáns phytic savval, proteáz inhibitorokkal, melyek a rákhoz vezető enzimeket blokkolják, és végül izoflavonokkal, mint pl. a genistein és a daidzein (melyet már említettünk) amelyek az ösztrogén ellen lépnek fel és minimalizálják annak káros hatásait. A kutatások szerint a szója különösen hatékony lehet azoknál, akik hormonokkal összefüggő rákos megbetegedés kockázatának vannak kitéve, ilyen pl. a mell-és a prosztatarák. Egy egészséges táplálék a szívnekBár még teljesen nem ismert, hogy a szója miként csökkenti a koleszterinszintet, az viszont ismert, hogy hatékonyan teszi ezt. Néhány kutatás azt mutatta ki, hogy a szója fogyasztása a teljes koleszterin szintet 23mg/dl mértékben csökkentheti, ami jelentősen csökkentheti kapcsolódó betegségek valószínűségét, beleértve a szívinfarktust és a sztrókot. Valójában a tudomány oly eltökélt e téren, hogy az FDA (Food and Drug Administration) engedélyezte, hogy azokon a termékeken, melyeken rajta van a szójafehérje javasolt adagolása (4 db 6.25 grammos adag naponta), szerepeljen a következő állítás: „A szójafehérje csökkentheti a koleszterinszintet és a szívbetegségek kockázatát”. KövetkeztetésMialatt a kutatások tovább halmozzák a szójának növényi alapú fehérjealternatívaként, lehetséges rák- és szívbetegségek elleni szerként ill. antioxidánsként történő felhasználására vonatkozó eredményeket, a kutatók továbbra is vitáznak rajta, hogy milyen más potenciális felhasználási területet találhatnának ennek a kis babnak. Egy dolog biztos: egyre több és több kutató és tudós javasolja, hogy jelenkori és a jövőbeni egészségünk érdekében vegyük bele étrendünkbe a szóját napi fehérjeforrásaink egyikeként. Felhasználási javaslatokMennyiségAktív, egészséges férfiak esetében az átlagos fehérjeszükséglet 2-3 g / testsúly kilogramm körül mozog, míg a nők többségének számára a napi fehérjebevitel 1,5 és 2g / testsúly kilogrammban van meghatározva. Így egy 90 kilós férfi 180-270 gramm fehérjét kell, hogy fogyasszon naponta. Egy 55 kilós nő pedig 90-115 gramm fehérjét kellene, hogy fogyasszon naponta. A szójafehérjékben található szója izoflavonok napi szükséges mennyisége 50-100 mg körül mozog. IdőzítésA szójafehérje a nap bármely szakában fogyasztható hogy növeljük a fehérjebevitelt, és gyakran fehérjeporok ill. turmixok alkotóeleme, de sok MRP is tartalmazza. Fontos tippHa úgy döntöttél, hogy szójafehérje porral biztosítod étrendedben a szóját, olyan terméket keress, aminél az összetevők listájában az első vagy második helyen szójaizolátum van feltüntetve. Ez segít megbizonyosodni arról, hogy jóminőségű terméket választottál, mivel a szójaizolátum 90%-os fehérje, ellentétben a szója koncentrátummal, ami csak 70%-os. A szójafehérje szinergistáiNincs ismert szinergistája. A szójafehérje mérgező hatásaNincs ismert mérgező hatása. Tiltások és korlátozásokNem dokumentáltak. |
|
Rami Szücs-Németh –
Nagyon finom krémes állag! Imádjuk 🙂
Balogh Dávid –
Jo íz és állag. +Creatine, kellő bcaak.. mi kell meg ?
any112 –
Jó az íze. Egész jól oldódik.
szilveszter –
Jó, finom a vanília és az eper banán ízű is